Najava radionice u sklopu EDEN konferencije

Poštovani posjetitelji,

najavljujemo održavanje radionice "Strategies for Educational Changes: What can we learn from the Development of e-Portfolios & Open Badges?" u okviru EDEN konferencije.

Cilj radionice se povećati svijest obrazovnih stručnjaka o uvjetima potrebnim za provedbu učinkovitih promjena u njihovim organizacijama i praksama. Prečesto, ukoliko se strateški ne pristupi, nove tehnologije imaju tendenciju da budu asimilirane u stare obrazovne okvire i paradigme. Naš cilj je istražiti kako bismo mogli ići dalje od asimilacije te zapravo pridonijeti učinkovitoj transformaciji prakse poučavanja i samih institucija. Polaznici će biti pozvani sudjelovati u razmišljanju o postojećim i nadolazećim tehnologijama te obrazovnim promjena. Na temelju obimnog iskustva članova Europortfolio mreže, identificirati će se različito čimbenici koji ometaju ili ubrzavaju obrazovne promjene. Kako bi se potaknuli ključni čimbenici koji dovode do ili koji koče inovaciju, radionica će usredotočiti svoju pozornost na dvije usko povezane tehnologije: ePortfolio i Open Badges. U tu svrhu, biti će istražene i prezentirane povijesti razvoja ovih dviju različitih, ali usko povezanih zajednica. 

Neka od pitanja o kojima će se raspravljati u okviru radionice su: 

  1. Nastanak i rast dviju zajednica. 
  2. Glavni sudionici i utjecatelji. 
  3. Glavni pokretači i  sputaoci.
  4. Interakcije na mikro, mezo i makro razini. 
  5. Kolaboracija, suradnja i konkurencija između zajednica i tehnologija.

Lekcije naučene iz komparativne analize trebale bi potaknuti sudionike da preuzmu odgovornost za inovacije u svojoj praksi i instituciji. Rezultati radionice doprinijeti će i biti priznate u dokumentu Green paper koji će biti objavljen u okviru Europortfolio Network inicijative (LLP/KA3-ICT). A ujedno bi trebao pridonijeti preporuci za daljnji razvoj i povećanje suradnje između ove dvije struje.

Radionicu će voditi doc.dr.sc. Igor Balaban (Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu) i Serge Ravet (ADPIOS, France). Jezik radionice je engleski.

Više detalja o točnom datumu i vremenu održavanja radionice ćemo objaviti uskoro!